ارسال تمامی سفارشات در هتمت رایگان شد.
مشاهده کنید:

با چای کوهی آشنا شوید

Home  /   با چای کوهی آشنا شوید
با چای کوهی آشنا شوید

آشنایی با چای کوهی

چای کوهی که با نام های چای چوپان و چای پشمی نیز معروف است، گیاهی پایا از سرده سنبله ای می‌باشد. ‏گیاه این چای در ارتفاعات 1900 تا 2300 متری از سطح دریا، به صورت پراکنده و در مواردی به صورت لکه ‏های متراکم در سطوح کم رویش دارد. فراوانی این گونه در مناطق کم شیب و به ویژه در یال های مناطق ‏کوهستانی بیشتر است.‏

برای تهیه انواع چای می‌توانید به بخش فروش چای و دمنوش هتمت مراجعه فرمایید.

مشخصه های گیاه چای کوهی

از مشخصات آن می‌توان به این مورد اشاره کرد که اولا ساقه های متعدد و منشعب آن دارای دو خط نسبتاً برجسته در تمام طول خود ‏است، ثانیاً در برگهای متقابل و بیضوی و دراز آن نقاط کوچک و شفافی, به تعداد فراوان دیده می شود که در ‏واقع کیسه های ترشحی مملو از اسانس اند.

در گلبرگهای آن نقاط ریز یا خطوط تیره ای مشاهده می گردد که ‏همان غدد ترشحی گیاه هستند. زمان گل دادن آن در ‏اواخر اردیبهشت تا اواخر مهر ماه است و مجموعه گلهای آن پس از ظاهر شدن مانند دیهیم می‌رویند که منظره زیبایی را در طبیعت به وجود می‌آورد.

محل مناسب رویش و شرایط پروررش

این گیاه در مزارع متروک حاشیه راههای روستایی , نواحی کم درخت جنگلها, بیشه ها, روی تپه ها, مزارع شخم ‏خورده خشک، آفتابگیر و چمنزارها می روید‎.‎

برای آشنایی با انواع چای می‌توانید به مقاله برای خرید چای آنلاین به چه نکاتی توجه کنیم؟ – ‏بررسی و شناخت 8 نوع چای مراجعه فرمایید.

چای کوهی گیاهی است آفتاب دوست و تا حدودی رطوبت پسند که در خاک هایی با بافت سبک تا متوسط با‎ ‎pH ‎خنثی بخوبی رشد می نماید. این گیاه در خاک هایی با تابش مناسب نور خورشید، غنی از موادغذایی، رطوبت ‏مناسب و زهکش خوب را با‎ pH: 6-7 ‎را می پسندد و نسبت به خاکهای اسیدی و قلیایی نیز تا حدودی مقاوم ‏می باشد. عنصر کادمیم را از خاک جذب می‌کند.‎‏ برخی از نکات قابل ذکر برای پرورش چای کوهی شامل:‏

نور مورد نیاز برای رشد

چای کوهی گیاهی است بیشتر رشد آن در اوایل فصل تابستان صورت می‌گیرد. طبق تحقیقات این گیاه به نور علاقه زیادی دارد و با تهیه نور مناسب می‌تواند رشد خوب و درستی در مدت زمان کمی تجربه کند.

دما مناسب

گل راعی (نام دیگر چای کوهی) در محدوده وسیعی از اقالیم رشد می کند اما برای جوانه زنی و بقای گیاهچه در ارتفاع ‏بیش از ۱۵۰۰ متر به علت سرما رشد محدودی خواهد داشت. این گیاه در صفر درجه سانتی گراد ‏شروع به رشد می کند , در مناطق معتدل رشد مطلوبی دارد و گرمای بیش از حد رشد آن را مختل ‏می کند‎.‎

رطوبت لازم برای رشد

بارندگی زیاد باعث کاهش هوای خاک و شستشوی عناصر غذایی می گردد که برای گل راعی مناسب ‏نمی باشد. تحقیقات بهترین رشد گل راعی را ارتفاع ۶۰۰ متر و بارندگی بیش از ۷۶۰ میلی متر عنوان ‏نموده است‎.‎

خاک مناسب

گل راعی به‎ EC ‎و‎ PH ‎خاک و آب حساس است در حالی که در محدوده های وسیعی از خاکها رشد ‏می کند ولی بهترین رشد را در خاک های سبک و عمیق دارد. رشد مطلوب این گیاه در خاک هایی ‏با حاصل خیزی زیاد تا کم با زهکش خوب است و بهترین‎ PH ‎حدود ۶٫۶ , بهترین‎ EC ‎خاک و آب ‏حدود ۲۰۰۰ میکروموس می باشد‎.‎

از کاشت تا برداشت

تکثیر این گیاه عمدتا توسط بذر و گاها توسط ساقه های رونده صورت می گیرد. بذور ریز این گیاه را ‏بایستی در عمق کم کشت نمود و معمولا از کشت غیرمستقیم استفاده می شود. برداشت این ‏گیاه در زمانی است که 50 درصد گل ها باز شده اند و این عمل شامل قطع پیکره ی رویشی این ‏گیاه از نزدیکی سطح زمین می باشد. برداشت در یک روز آفتابی صورت گرفته و محصول را ‏به سرعت در محلی تاریک خشک می‌نمایند‎.‎‏ ‏

کاشت و تکثیر ‏

تکثیر گل راعی از طریق بذر در بهار و تقسیم اندام زیر زمینی (ریشه راست) در پاییز انجام ‏می شود . بذر ها به دلیل ریز بودن نسبت به کشت عمیق حساس اند.‎ برای نشاء کاری بذر بر روی بستر نرم پاشیده شده روی آن را با ماسه و کود پوشانده یا پرلیت ‏و یا سبوس برنج ریخته می شود و و تا سبز شدن بذر ، بستر بذر مرطوب نگه داشته می ‏شود .گیاهچه حاصل بسیار شکننده و کوچک است. نشاء در مرحله 4 تا 6 برگی به زمین ‏اصلی منتقل می شود‎ .‎

زمان و روش برداشت

جمع آوری سرشاخه های گلدار آن از خرداد تا تیرماه می باشد. پس از برداشت محصول ‏سر شاخه های گلدار متناسب با مشخصات محل رویش که از اواسط خرداد تا تیرماه است ‏آنها را باید به دقت در لایه های نازک در سایه و محلی مناسب یا در خشک کن در حرارت ‏‏40 تا50 درجه سانتی گراد خشک کرد. به نحوی که گلها و سرشاخه ها از هم جدا نشوند.‎

بیشترین مواد موثر گیاه چای کوهی در سر شاخه های گلدار این گیاه است ، بنابراین هنگامی که ‏‏80 درصد گیاهان مزرعه گل دادند، می‌توان سرشاخه های گلدار را درو کرده و در سایه خشک ‏کرد‎ .‎

خواص چای کوهی

از چای کوهی می‌توان به عنوان مسکّن برای ناراحتی‌های گوارشی استفاده کرد‎. ‎این گیاه از نظر طب قدیم ایران ‏طبعی گرم و خشک دارد. چای کوهی بازکننده عادت ماهانه در زنان و ‏متلاشی‌کننده سنگ مجاری ادراری و صفراوی است. افراد دارای مزاج گرم از این گیاه کمتر بنوشند و با ‏داروهای دیگر مصرف نمایند زیرا خوردن زیاد چای کوهی ادرار را خون آلود می‌کند. خوردن این گیاه می‌تواند ‏اخلاط بلغمی غلیظ بدن را که در شش‌ها یا امعاء یا رحم متمرکز شده‌اند دفع سازد. همچنین خوردن ‏معجون چای کوهی و عسل قوای جنسی را بهبود می‌دهد‎.‎

لازم است که بدانید مصرف چای کوهی برای زنان باردار مضر بوده و ممکن است موجب سقط جنین شود.

جمع بندی

چای کوهی در مناطق کوهی رشد می‌کند و دارای خواص فوق العاده ای می‌باشد. این گیاه در کنار خاصیت آرامش بخشی، آنتی باکتریال است و در دفع سنگ کلیه، دردهای مفصلی، رماتیسمی، ‏سردرد، سرگیجه و دردهای عصبی و ناراحتی‌های معده و روده با منشأ روانی مفید است‎. ‎در کنار این خواص از چای کوهی در دوران سرماخوردگی نیز می‌توانید استفاده کنید. همچنین این گیاه در درمان بی خوابی، ‏نقرس، حساسیت، گرفتگی روده و تقویت دستگاه دفاعی بدن بسیار مؤثر است. بهترین ‏شیوه مصرف این گیاه دم کرده آن‎ و ‎بهترین زمان استفاده از این گیاه تا شش ماه پس از چیدن آن است ‏و بعد از این مدت بهتر است از اسانس آن استفاده شود‎.‎

منابع: معجزه با خواص چای کوهی که باید بدانید

دسته بندی محصولات آموزش چای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Refund Reason