پنیر
لبنیات بخشی جدا ناشدنی و عضو ثابث رژیم غذایی سالم است. پنیر، یکی از لبنیات عامه پسند است که انواع مختلف برای انواع سلایق دارد. از پنیر در بسیاری از دستورهای آشپزی مانند غذاها و دسر استفاده میشود. در این مقاله میخواهیم انواع پنیر که لازم است با آنها آشنا باشید را با هم بررسی کنیم.
برای خرید پنیر پوستی محلی سیاهکل به بخش فروش پنیر کوزه ای فروشگاه اینترنتی هتمت مراجعه فرمایید.
انواع پنیر
امروزه حجم زیادی از انواع پنیر در مناطق مختلف زمین وجود دارد. اکنون به بررسی انواع پنیر که به صورت جهانی شناخته شدهاند و معروف هستند، میپردازیم.
1. پنیر موزالا (Mozzarella)
اصالت این پنیر به کشور ایتالیا بر میگردد. در ابتدا این پنیر از شیر گاومیش آبی که در ایتالیا و بلغارستان میزیستند، تهیه میشد. اما امروزه این پنیر از شیر گاو تهیه میشود. نرم بودن پنیر موزارلا نشانه بر تازه درست شدن آن است. این پنیر تا چند ساعت بعد از تهیه شدن از شیر گاو نرم و چرب است و حالت کششی دارد. این پنیر بسیار معروف است و در سالا و همراه با گوشت و مرغ استفاده میشود.
ارزش غذایی پنیر موزارلا:
کالری | 318 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 5/2 گرم |
چربی | 6/24 گرم |
پروتئین | 6/21 گرم |
2. پنیر چدار (Cheddar)
پنیر چدار، پنیر سفت و سخت است که از شیر پاستوریزه گاو تهیه میشود. این پنیر ابتدا تنها در انگلستان تهیه و ساخته میشد ولی امروزه در کشورهای دیگری نیز ساخته میشود. پنیر چدار تازه، بافتی شکننده دارد ولی در عین حال به مقدار زیادی نرم است. بیشتر با قالب درام شکل و با رنگ های سفید تا زرد کم رنگ وجود دارند. به برخی چدارها رنگ خوراکی نارنجی میزنند که رنگ آنا زرد مایل به نارنجی میشود.هرچه از تاریخ تولید پنیر بگذرد، طعم و مزه آن از ملایم به تند و قوی تغییر میکند.
ارزش غذایی چدار:
کالری | 403 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 3/1 گرم |
چربی | 2/33 گرم |
پروتئین | 9/24 گرم |
3. پنیر گودا (Gouda)
یکی دیگر از انواع پنیر، پنی گودا است. این پنیر هلندی که به صورت “how-da” تلفظ میشود، یکی از محبوب ترین و معروف ترین پنیرهای جهان است. نام این پنیر از شهر گودا واقع در هلند گرفته شده. پنیر غنی، طعم دار و نیمه سخت نیز از شیر گاو تهیه میشود، اما برخی از انواع صنعتی آن از شیر گوسفند یا بز تولید شده تا مدت زمان بیشتری لتوان نگداری کرد.
گودا بر اساس سن به دستههای متفاوتی تقسیم میشود. نوع جوان آن Graskass و نوع خیلی قدیمی یا پیر آن Overgaring نام دارد. بین این دو، دسته های Jong، Jong belegen، Belegen، Extra belegen و Oud قرار دارند.
ارزش غذایی گودا:
کالری | 356 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 2/2 گرم |
چربی | 4/27 گرم |
پروتئین | 9/24 گرم |
4. پنیر پارمزان (Parmesan)
پنیر پارمزان یک از پر استفاده ترین و رایج ترین انواع پنیر در جهان است. دارای بافتی سفت و ترد و شکننده و طعمی میوهای و آجیلی میباشد.سخت این پنیر از پنیر ایتالیایی Parmigiano-Reggiano الهام گرفته شده که متعلق به یک ناحیه خاص در ایتالیا است.
از شیر پاستوریزه نشده گاو تهیه میشود و رنگ آن زرد کم رنگ است. از این پنیر بیشتر به صورت رنده شده بر روی سوپ، پیتزا، پاستا و غذاهای دیگر استفاده میشود.
ارزش غذایی پارمزان:
کالری | 431 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 1/4 گرم |
چربی | 6/28 گرم |
پروتئین | 5/38 گرم |
5. پنیر فِتا (Feta)
پنیر فتا پرمصرف ترین پنیر یونانی در بین مردم است. طبق قانون اتحادیه اروپا تنها پنیرهای تولید شده در مقدونیه، تسالی، تراکیه (تراس)، سرزمین اصلی یونان، لسبوس و پلوپونز را میتوان “فِتا” خواند.
این پنیر از شیر پاستوریزه شده یا پاستوریزه نشده بز و گوسفند تهیه میشود. بافت آن بسته به ناحیهای که در آن تولید شده و سن پنیر، از خامهای تا ترد وجود دارد. پنیر فتا مزه تند و شوری دارد که با شستن آن زیر آب میتوانید به مزه ملایمی از آن دست یابید.
ارزش غذایی فِتا:
کالری | 264 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 1/4 گرم |
چربی | 3/21 گرم |
پروتئین | 2/14 گرم |
6. پنیر بِری (Brie)
پنیر بری یکی از انواع پنیر فرانسوی معروف در بین مردم است. این پنیر با نام “ملکه پنیرها” معروف است چرا که برای شاهان فرانسه سرو میشده. نام آن از ناحیهای واقع در فرانسه گرفته شده.
این پنیر بافتی نرم و خامهای دارد و از شیر پاستوریزه نشده گاو تهیه میشود و به رنگ زرد کم رنگ با روکش سفید وجود دارد. بسته به موادی که هنگام ساخت به آن اضافه میشود میتواند طعم و مزه های متفاوتی داشته باشد.
ارزش غذایی بِری:
کالری | 334 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 5/0گرم |
چربی | 7/27 گرم |
پروتئین | 7/20 گرم |
7. پنیر ماسکارپونه (Mascarpone)
از انواع پنیر میتوان به پنیر ماسکارپونه اشاره کرد. این پنیر ایتالیایی از شیر پاستوریزه گاو تهیه میشود. دارای رنگ سفید کِرِمی و متشابه ماست است و بافت نرم و خامهای دارد. از ترکیب سرشیر با اسید سیتریک، یک پنیر خامهای نرم و لذیذ به دست میآید که میتوان در انواع دسر مانند تیرامیسو و چیزکیک از آن استفاده کرد.
ارزش غذایی ماسکارپونه:
کالری | 429 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 0گرم |
چربی | 4/46 گرم |
پروتئین | 1/7 گرم |
8. پنیر گرویِر (Gruyere)
این پنیر طبق یک روستا واقع در سوییس نام گذاری شده است. بافت سخت و حفره داری دارد و تقریبا نرم است و از شیر گاو تهیه میشود. رنگ آن از کِرِم تا نارنجی متغیر است. اول که این پنیر را میخورید مزه میوهای دارد اما به مرور زمان طعم آجیلی و خاکی به خود میگیرد. پنیر گرویر اغلب در سالاد، پاستا و سوپ استفاده میشود.
ارزش غذایی گرویِر:
کالری | 413 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 4/0گرم |
چربی | 3/32 گرم |
پروتئین | 8/29 گرم |
جمع بندی
پنیرها بسته به محل تولید و آب و هوا انواع گوناگونی دارند که پنیرهای نام برده شده در این مقاله فقط تعدادی از معروفترین پنیرها هستند. قطعا انواع دیگری از پنیر چون پنیر روگافورت و ونسلی داله وجود دارند که در این مقاله به آن ها پرداخته نشده.