ارسال تمامی سفارشات در هتمت رایگان شد.
مشاهده کنید:

کاشت بادام زمینی تا برداشت – 4 فرایند در پرورش بادام

Home  /   کاشت بادام زمینی تا برداشت – 4 فرایند در پرورش بادام
کاشت بادام زمینی

خاستگاه بادام

بادام زمینی را می توان گیاه بومی منطقه ای آمریکای جنوبی دانست که از منطق گرمیسیری زمین می باشد. قدیمی ترین نواحی کاشت بادام زمینی را به جوامع بومی پرو نسبت می دهند که در ۲ هزار سال قبل از میلاد می زیستند. این محصول در قرن شانزدهم میلادی توسط پرتغالی ها از برزیل به آفریقای غربی و از طریق ساحل غربی آمریکا به آسیا و آفریقا راه یافت.

این گیاه از خانواده نخود، مثل سایر خانواده حبوبات از طریق باکتری های تثبیت کننده ازت، به خاک نیتروژن اضافه می کند که به عنوان یک محصول غنی سازی خاک بسیار حائز اهمیت است. انواع مختلف بادام زمینی شامل بوته اي يا ايستا، خزنده و بوته هاي خرنده هستند. دو گونه ی ایستاده با ساقه اصلیِ قائم به بلندی 20 تا 70 سانتی متر، و گونه خوابیده با ساقه اصلی به درازای حدود 20 سانتی متر و شاخه های خزنده متعدد، بیشتر از دیگر گونه ها کاشته می شود.

آیا گیاه بادام زمینی را می شناسید؟

بادام زميني گياهي است که با يك ساقه مركزي كه انشعابات جانبي فراواني دارد. این گیاه در دسته بقولات يا لگومينوز قرار دارد و با طول ساقه بين ۳۰ تا ۸۰ سانتي متر که ساقه هاي جانبي حول ساقه اصلي منشعب مي شود. از زمان کشت، ريشه اصلی بادام زمینی تا عمق ۱۰۰ سانتي متری خاك فرو رفته و سپس ريشه هاي جانبي آن شروع به رشد مي كند. در توصیف برگ های این گیاه می توان گفت برگ ها شکلی پنجه اي دارند که هر کدام شامل دو برگچه پوشيده از كرك است و گاهي اوقات برگ کوچک دیگری در انتهاي يك دمبرگ طويل ديده مي شود.

پس از حدود ۱.۵ ماه از سبز شدن گیاه، گل دهي آغاز می شود. گل ها به صورت تکی، دو تایی و چهارتايي در قسمت داخلي برگ ها جوانه زده و كمتر از ۱۵ الي ۲۰ درصد آن به صورت غلاف و نيام رشد مي كند. این گل های کوچک زرد رنگ در ابتدا ریزش زیادی دارند که يك سوم نيام ها به همراه گل ها از بين مي رود. گل این گیاه قبل از میوه دادن به سمت زمین خم می شود و دانه های جوان را در زمین دفن می کند به همین دلیل به این گیاه بادام زمینی می گویند.

شرایط آب و هوایی و مناطق کشت

این گیاه برای رشد نیازمند هوای گرم، آفتاب و آب فراوان است. نیاز به آب بادام زمینی، از هنگام گرده افشانی تا دو هفته قبل از رسیدن دانه های بادام بیشتر است زیرا در این دوره گیاه به کمبود رطوبت خاک حساس می شود. این دانه های کم توقع حتی در خاک های شنی فقیر با ماده آلی کم نیز رشد می کنند و از این نظر صرفه اقتصادی زیادی دارد. اما در عین حال خاک باید حاوی مواد مغذی باشد. به همین دلیل از ترکیبات کودی نظیر علوفه فسفر، ازت، پتاسیم و اکسید کلسیم برای رشد این گیاه استفاده می گردد که موجب غنی تر شدن بستر خاک شود.

بادام زمینی برای کشت به چه شرایطی نیاز دارد؟

1– خاک

پرورش بادام زمینی در خاک هایی با بافت شنی، لومی و لومی شنی صورت می گیرد. این گونه بافت ها، زهکشی مناسبی را در خاک به همراه دارند. اهمیت زهکشی برای گیاه بادام زمینی به این دلیل است که با کاشت بادام زمینی فضای کافی برای عبور آب و هوا در گیاه و ریشه آن وجود داشته باشد. زمانی که خاک گیاه به طور کامل خشک شود، مجددا به آبیاری نیاز دارد چون به دلیل خاک ماسه ای، این خاک خیلی زود خشک می شود.

2- دما

دمای بالا از ملزومات رشد این گیاه است. به همین دلیل کاشت بادام زمینی در آب و هوای گرم انجام می شود. دمای ایده آل برای رشد این گیاه، ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتی گراد و کمترین دمای لازم برای رویش جوانه های بادام زمینی ۱۰ درجه سانتی گراد است. این گیاه قادر است تا دمای ۲۵ درجه سانتی گراد را تحمل کند.

3- آبیاری و نگهداری

از دیگر شرایط پرورش بادام میزان آبیاری گیاه است. به دلیل نوع ماسه ای خاک و دمای بالا برای رشد، مسلما میزان آبی که به گیاه می رسد کم است. به همین دلیل باید مدام خاک را بررسی نمود تا به محض خشک شدگی، آبیاری انجام شود. اما در عین حال باید مواظب بود بیش از نیاز گیاه، آب به خاک و ریشه ها نرسد. نگهداری و مراقبت از این گیاه شامل از بین بردن علف های هرز، استفاده از سموم مناسب در صورت مشاهده آفات و مریضی ها است.

آفات بادام زميني مي تواند منجر به كرم غوزه پنبه، پروانه كارادرينا، كرم مفتولي ريشه، زنجيره باقلا، بيماري فوزادريوم، پوسيدگي پايه تخمدان و ساقه و بيماري لکه برگي بادام زميني شود كه به وسيله قارچي به نام سرکوسپورا ايجاد مي گردد. علاوه بر این با استفاده از حصار مشبک در عمق 5 تا 8 سانتی متری زیر زمین، می توان از گیاه در برابر تهدید های جانوران کوچک محافظت کرد.

4- کود دهی

این گیاه نیتروژن مورد نیاز خود را تامین می کند. در هنگام کود دهی افزودن نیتروژن زیاد، باعث افزایش این عنصر در گیاه، ضخیم شدن برگ ها و کاهش عملکرد میوه می شود. علاوه بر این در زمان گل دهی می توان با کود غنی از کلسیم کود دهی کرد که دلیل این امر کمک به حداکثر رسیدن میوه می باشد.

زمان کاشت و برداشت بادام زمینی

به طور کلی کاشت بادام زمینی تا برداشت حدود سه الي ۶ ماه در هوای گرم، همرا با بارندگی صورت می گیرد که این امر فارغ از جذب مواد مغذی موجود در خاک است. در ایران زمان کاشت بادام زمینی نیمه اول اردیبهشت ماه است. بادام زمینی هایی که به عنوان دانه استفاده می شود لازم است تا قبل از کاشت در پوسته خود نگهداری شود. در غیر اینصورت، خیلی سریع خشک شده و گیاهی به بار نخواهد آورد.

گیاه قبل از میوه دادن با خم شدن به سمت زمین، دانه های جوان را در زمین دفن می کند. سپس این دانه ها رشد می کنند اما در صورت عدم تامین کلسیم لازم در خاک، ممکن است این اتفاق برای غلاف ها نیفتد و رشد آنها به درستی انجام نشود. در هنگام برداشت، کل گیاه را از خاک خارج شده و دانه های بادام زمینی برداشت می گردد.

مراحل خشک کردن و فراوری بادام زمینی چگونه است؟

دانه ‌های بادام‌ زمینی دارای رنگ سفید مایل به زرد و شکلی تخم ‌مرغی است که در پوسته ای ضخیم قرار گرفته است. در زمان برداشت، مغز بادام زمینی کاملا به پیله چسبیده و بسیار تر است. به همین دلیل در مرحله اول فرآوری بادام، ابتدا بادام را خشک می کنند تا بتواند به دو صورت با پوست و بدون پوست آنها را برشته نمایند. این محصول قبل از انجام فرایند های خشک کنندگی، بسیار تلخ است. خشک کردن بادام به دو روش سنتی و صنعتی انجام می شود :

روش سنتی:

در روش سنتی محصولات را در فضای باز و مقابل آفتاب می‌گذارند تا رطوبت اولیه آنها از بین برود. در واقع نوع مرغوب و خوشمزه بادام زمینی که به روش سنتی خشک شده، آن است که بیشتر آفتاب خورده باشد. همچنین رنگ این محصولات تیره تر است.

روش صنعتی:

در روش صنعتی، خشک کردن بادام ها از طریق دستگاه ‌های صنعتی انجام می‌شود. این نوع بادام زمینی ها رنگ روشن‌تری دارند.

مراحل خشک کردن بادام زمینی

در مرحله فراوری، بادام های خشک شد، به دو روش با پوست و بدون پوست نمکی می‌شود. در این مرحله بادام های با پوست که به عبارتی پیله هم نامیده می شوند، با دسته بندی نوع مرغوب و نا مرغوب از یکدیگر جدا شده و نوع مرغوب تر آنها را در دستگاه بزرگی به نام گردان، با شن فراوان می‌چرخانند. چرخش های مدام این دستگاه موجب برشته شدن بادام ‌ها و وجود شن موجود در دستگاه باعث عدم تماس مستقیم پیله ها با بدنه داغ گردان می شود. با این روش بادام ها به طور غیر مستقیم برشته شوند و شکل ظاهری آن مطلوب باقی می ماند.

مرحله نمکی کردن بادام زمینی

در این مرحله نمک و آرد را به نسبت سه به یک با یکدیگر مخلوط کرده و با وسیله‌ ای شبیه جارو های سنتی این مخلوط را به صورت لایه لایه روی بادام‌های داغ می ‌پاشند تا با حرارت موجود در بادام ‌ها خشک شده و بادام‌ ها نمکی شوند. این فرایند بر روی بادام های بدون پوست و هم بادام های با پوست سخت انجام می گیرد.

عوارض و مضرات مصرف بادام

جدا از فواید بینظیر بادام زمینی، این محصول می تواند باعث ایجاد آلرژی و حساسیت شدید در افراد شود.طبق گفته محققان بادام زمینی یکی از ۸ ماده ی غذایی آلرژی زا محسوب می شود که حساسیت به آن حتی می تواند باعث مرگ شود. حساسیت برخی افراد به حدی است که حتی بو کردن بادام زمینی هم می تواند باعث مرگ شود. علائم آلرژی به بادام زمینی شامل تورم لب ها و زبان، قرمزی پوست، احساس خفگی، حالت تهوع، مشکل تنفس و شوک آنافیلاکسی می باشد.

کشور های تولید کننده بادام زمینی

امروزه کشورهای چین، ایالات متحده آمریکا، هند، نیجریه اندونزی و سنگال مهم ترین تولید کنندگان بادام زمینی در جهان هستند و آفریقا به مرکز اساسی تنوع بادام زمینی مشهور است. در ایران شهر آستانه اشرفیه از بزرگترین تولید کنندگان این محصول در ایران است تا آنجا که صادرات بادام به بسیاری از کشورهای اروپایی، نکته مهمی در اقتصاد گیلان به شمار می‌رود. همچنین کشور فرانسه از بزرگترین تولید کنندگان روغن بادام زمینی است که سالانه مقدار قابل توجهی از این محصول را به کشور های مختلف صادر می نماید.


برای خرید بادام زمینی مرغوب آستانه، می توانید به بخش فروش بادام زمینی هتمت مراجعه فرمایید.

موارد استفاده از بادام زمینی

بادام زمینی مصارف متعددی در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی همچنین درمانی دارد.

1- صنایع غذایی:

در صنایع غذایی از این محصول علاوه بر استفاده در انواع خورشت مثل فسنجان با بادام، فراورده های متعدد دیگری همچون بادام سوخته، کره بادام زمینی، روغن بادام زمینی به دست می آید که جدا از طعم خوب و لذیذ، خواص درمانی فراوانی نیز دارد.

برای خرید کره بادام زمینی، می توانید به بخش کره بادام زمینی هتمت مراجعه فرمایید.

2- صنایع آرایشی بهداشتی:

از دانه های خشک شده بادام، خرد کردن آنها و فشرده کردن با فشار سرد، روغنی به دست می آید که برای تهیه لوازم آرایشی استفاده می شود. کرم های مغذی بادام برای پوست، مو، ماسک و بدن بسیار مفید است. همچنین استفاده از روغن بادام برای ماساژ، تعادل آب لیپید را تنظیم کرده و فرآیندهای بازسازی را افزایش می دهد. علاوه بر این انواع شامپو، صابون و ماسک های گیاهی با استفاده از روغن بادام تولید می شود.

3- مصارف درمانی:

روغن بادام دارای ترکیبات شیمیایی اسید اولئیک، اسید لینولئیک، اسید پالمتیک، ویتامین A، گروه ویتامین های گروهی، ویتامین E، توکوسترول و فیتوسترول است. این ترکیبات دارای خواص فراوانی نظیر بازسازی پوست و مو، ضد التهاب، جوان سازی، تسکین دهنده، ضد باکتری، نرم کنندگی و ملین می باشد. مصرف روغن بادام برای چهره از بروز چین و چروک های پوست جلوگیری کرده و فرآیندهای بازسازی در سلول ها را افزایش می دهد. علاوه بر این با حفظ رطوبت پوست، به تولید کلاژن و الاستین کمک می کند.

از دیگر خواص درمانی این محصول می توان به خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی، مقابله با آکنه، از بین برنده ترک پوست و سوزش پس از اصلاح، درمان پوست خشک، از بین برنده سلولیت اشاره کرد. محافظت از پوست از سرما و اشعه های UV و آفتاب سوختگی، تقویت رشد مو، استفاده به جای رژ لب بهداشتی، تقویت ناخن، درمان و پیشگیری از گاستریت، بیماری زخمی، برونشیت، آسم، آترواسکلروز، بهبود عملکرد سیستم عصبی و … از دیگر خواص درمانی این محصول می باشد.

نتیجه گیری

بادام زمینی محصولی با خواص فراوان است که در ظرف آجیل ایرانی ها استفاده می شود. این محصول دارای دانه ای حدودا 4 سانتی متر و پوسته آن به رنگ خاکستری مایل به زرد است، که بر روی پوسته یک تا سه برجستگی وجود دارد. این برجستگی ها، هر یک محل دانه‌ ها را نشان می‌دهد. مغز دانه بادام تخم مرغی شکل است که پوسته نازکی به رنگ قرمز قهوه ‌ای، دانه ی بادام را پوشانده است. بادام زمینی مصارف گوناگون درمانی، غذایی و آرایشی بهداشتی دارد که همین امر موجب محبوبیت فراوان این دانه های خوشمزه در سراسر جهان شده است.

دسته بندی محصولات آموزش, آموزش بادام زمینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Refund Reason

به مشتاقان این محصول بپیوندید لطفا ادرس ایمیل خود را وارد کنید ما با شما ارتباط خواهیم گرفت.