ارسال تمامی سفارشات در هتمت رایگان شد.
مشاهده کنید:

5 نکته مهم برای دم کردن چای ایرانی

Home  /   5 نکته مهم برای دم کردن چای ایرانی
چای ایرانی

چای یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی ها بین مردم ایران و جهان محسوب می شود. این نوشیدن دلچسب برای اولین بار توسط مردم شرق آسیا به جهانیان معرفی شد. به گونه ای که کم کم کشت آن در سایر نقاط جهان نیز رواج پیدا کرد. ایرانیان نیز از چرخه تولید این محصول باارزش دور نماندند. نخستین بار بذر چای در زمان ناصرالدین شاه توسط کاشف السلطنه وارد ایران شد.

شمال ایران به واسطه شرایط آب و هوایی مطلوب مکانی مناسب برای پرورش چای محسوب می شود. عطر، کیفیت، عدم استفاده از اسانس جز ویژگی های چای ایرانی محسوب می شود. این ویژگی ها منجر به جلب توجه بسیاری از کشورهای منطقه و اروپا سوی چای ایرانی شده است.

با این وجود این محصول با ارزش هنوز در سبد خرید خانواده های ایرانی به خوبی جاگیر نشده است. کم حوصلگی و عدم آشنایی با نحوه طبخ چای ایرانی از دلایل این امر است. مجموعه هتمت برای شما نکاتی مهم در خصوص طبخ چای ایرانی فراهم نموده است. با رعایت این نکات لذت نوشیدن یک محصول باکیفیت و خوش عطر را تجربه خواهید نمود.

برای خرید چای بهاره ایرانی به بخش فروش ویژه چای بهاره در فروشگاه اینترنتی هتمت مراجعه فرمایید.

نکات مهم تهیه یک چای خوش عطر و طعم

برای تجربه نوشیدن یک چای ایرانی دلچسب باید به نکات زیر توجه نمود.

  • انتخاب ظرف مناسب
  • کیفیت آب
  • نوع چای مصرفی
  • مقدار و زمان لازم برای تهیه چای
  • نحوه نگه داری چای

ظرف مناسب

جنس و اندازه ظرف در تهیه یک چای مطلوب مهم است. ظروف چینی بهترین گزینه برای تهیه چای باکیفیت می باشد. ظروف سرامیکی لعابدار و شیشه ای در رتبه های بعدی قرار می گیرند. این ظروف تاثیری بر روی عطر و طعم چای ندارند.

در حالی که استفاده از ظروف مسی و برنجی و آلومینیومی علاوه بر تاثیر بر عطر و طعم چای، برای سلامتی انسان نیز مضر هستند. این مواد به واسطه واکنش شیمیایی با ترکیبات چای برای حفظ سلامت مناسب نیستند. نکته بعدی در خصوص انتخاب ظرف توجه به مقدار چای مورد نیاز و اندازه قوری است. اندازه قوری انتخابی باید با حجم چای مورد استفاده تناسب داشته باشد.

برگ های چای باید به راحتی و آزادانه در ظرف انتخابی شناور باشند. هیچ وقت از یک قوری برای تهیه دم نوش و چای نکنید. عطر چای های گیاهی برای مدت طولانی در ظروف باقی می ماند. به همین علت استفاده از قوری مشترک چای و دم نوش گیاهی بر روی کیفیت و عطر چای تاثیر می گذارد.

به اعتقاد برخی از افراد قوری چای را حتی با مایع ظرفشویی نیز نباید شست. برای شستشو آن باید به آب جوش و گرم بسنده شود. از نظر آنها عطر مواد شوینده بر روی عطر چای تاثیرگذار خواهد بود. حتی الامکان از چای سازها برای دم نمودن چای استفاده نکنید.

انواع چای
چای ایرانی

کیفیت آب

آب مورد استفاده برای دم کردن چای باید با کیفیت و بدون املاح باشد. املاح و کیفیت آب مصرفی تاثیر مستقیمی بر روی رنگ، بو و مزه چای دارد.

مورد بعدی استفاده از آب سرد در سماور و کتری است. برای تهیه چای با کیفیت نباید از آب گرم در سماور و کتری استفاده نمود. استفاده از آب گرم منجر به کاهش کیفیت، مزه و تغییر شکل ظاهری چای می گردد. آثار چربی روی سطح چای نشانگر استفاده از آب گرم است.

هیچگاه از آب چند بار جوشیده نباید برای تهیه چای استفاده نمود. آب از قبل جوشیده اکسیژن خود را از دست داده و بدون کیفیت است. این امر تاثیر مستقیم بر روی تغییر طعم و کیفیت چای دارد.

نکته آخر توجه به دمای آب در زمان دم نمودن چای است. آب به شدت جوش عاملی جهت سوختگی برگ های لطیف چای می باشد. عدم توجه به این نکته یکی از علل تلخی نامطلوب چای بشمار می رود.

نوع چای مصرفی

یکی دیگر از عوامل مهم در حس لذت نوشیدن یک چای ایرانی شناخت انواع مختلف آن است.

دسته بندی چای ایرانی به دو شیوه انجام می شود:

  1. براساس زمان برداشت چای
  2. براساس اجزای مورد استفاده

دسته بندی چای ایرانی با توجه به زمان برداشت

چای ایرانی در سه مرحله از باغات برداشت می گردد. چای بهاره که برداشت آن از اواخر فرودین تا پایان خرداد ماه به طول می انجامد. چای تهیه شده در این مرحله از کیفیت، عطر و طعم بالایی نسبت به دو چین بعدی برخوردار است. شاخصه شناسایی این نوع چای لطافت و عطر منحصر به فرد آن است.

چین دوم یا چین تابستانه چای در فاصله زمانی تیر تا شهریور ماه انجام می گیرد. این نوع چای در دسته مرغوب قرار می گیرند.

آخرین چین چای به چین پاییزه معروف است. این چین نسبت به دو چین قبلی به علت برخورد با هوای سرد کوتاهتر است. به طبع محصول برداشتی این چین نسبت به دو چین قبلی نیز کمتر می باشد. کیفیت محصول برداشتی نیز در رده پایین تری نسبت به دو چین قبلی قرار می گیرد.

دسته بندی چای ایرانی با توجه به اجزای مورد استفاده

علاوه بر زمان چین، نوع برگ های انتخابی نیز بر روی کیفیت چای تاثیر می گذارد. چای براساس نوع برگ به 4 گروه تقسیم می شود:

  • چای سرگل
  • چای ممتاز
  • چای شکسته
  • چای قلم

چای سرگل

چای سرگل تنها در فصل بهار برداشت می شود. این نوع چای حاصل برداشت و فرآوری برگ های بالایی بوته می باشد. این نوع چای به یک غنچه و دو برگ نیز معروف است. عطر و طعم گس زیاد شاخصه این نوع چای بشمار می رود. به واسطه استفاده از برگ های جوان، تلخی در این نوع چای احساس نمی شود.

چای ممتاز

چای ممتاز حاصل اختلاط تمامی برگ های یک بوته است. به عبارتی برگ های بالایی و پایینی بوته پس از جداسازی از ساقه تحت فرآوری قرار می گیرند. این نوع چای از لحاظ رتبه بندی در درجه پس از سرگل قرار می گیرد. از لحاظ طعم چای ممتاز عطر و طعم ملائمی دارد. گسی آن کم است. به علت استفاده از برگ های قدیمی تر کمی مزه تلخی احساس می شود.

در فروشگاه اینترنتی هتمت چای ممتاز با کیفیت بالا فراهم شده است. برای خرید به صفحه چای سیاه سرگل سورت شده مراجعه فرمایید.

چای شکسته

برای تولید چای شکسته پس از برداشت، برگ های بزرگ جدا می شوند. این برگ ها به قطعات ریزتری خرد می شوند. این نوع چای ، چای شکسته گفته می شود.  چای شکسته از لحاظ اندازه از چای ممتاز بزرگتر و از چای قلم ریزتر است. چای شکسته به چای زود دم نیز معروف است.

  چای قلم

چای قلم از ساقه های بوته چای حاصل می شود. این نوع چای از لحاظ اندازه بزرگتر از چای شکسته و ممتاز است.پیچ و تاب و زبری این نوع چای نسبت به نمونه های قبلی بیشتر است. از نظر طعم گسی و تلخی بیشتری نسبت به سایر نمونه های چای دارد.

با کیفیت ترین چای قلم در فروشگاه اینترنتی هتمت برای شما تهیه شده است. برای خرید چای قلم و لذت نوشیدن چای ایرانی به بخش چای قلم سورت شده مراجعه فرمایید.

مدت زمان و مقدار چای مصرفی

مدت زمان دم کشیدن انواع چای با هم متفاوت است. در صورتی که مدت دم کشیدن چای طولانی شود مزه تلخی به خود می گیرد.

زمان لازم برای تهیه چای ممتاز حدود 7 تا 10 دقیقه است. پس از این زمان تا حدود 3 ساعت چای قابل استفاده است.

زمان لازم برای دم کشیدن چای قلم بیشتر از چای ممتاز و حدود 10 تا 15 دقیقه است. البته مدت زمان استفاده از آن نیز نسبت به چای ممتاز بیشتر است.

برای استفاده طولانی مدت از انواع چای پس از دم کشیدن باید قوری از روی سماور یا کتری برداشته شود. این عمل از جوشیدن بیش از حد چای جلوگیری می کند. طعم و کیفیت چای حفظ خواهد شد.

مقدار چای مصرفی با توجه به ذائقه افراد و نوع چای مصرفی متفاوت است. قاعدتاً چای قلم به لحاظ شکل ظاهری مقدار بیشتری نسبت به چای ممتاز مورد مصرف قرار می گیرد.

مقدار زیاد چای نیز در قوری عاملی برای تلخی و طعم نامطلوب چای محسوب می شود. به طور نسبی مقدار چای مصرفی برای یک وعده، چای قلم 2.5 پیمانه و چای ممتاز 2 پیمانه است.
البته این مقدار بنا بر ذائقه افراد قابل تغییر است.

نحوه نگهداری چای

یکی از عوامل تاثیر گذار بر روی کیفیت چای نحوه نگه داری آن است. ظروف چای باید در ظروف درب دار و محل خشک، خنک و به دور از مواد شوینده و عطری نگه داری شود.

برای مطالعه بیشتر جهت شناخت انواع چای گیلان می توانید به مقاله خرید چای گیلان – 5 نوع چای گیلان را بشناسیم مراجعه فرمایید.

چند نکته کلیدی برای تهیه چای ایرانی

  • قوری را پیش از ریختن چای با آب گرم بشورید. این امر باعث گرم شدن قوری می گردد. این نکته عامل تسریع فرآیند آماده سازی چای می شود.
  • کمی صبر و تحمل برای از جوش افتادن آب منجر به تهیه یک چای مطبوع می گردد. آب با شدت جوش بالا منجر به سوختگی برگ های چای می گردد.
  • پس از طی مدت زمان لازم برای دم آمدن، حتماً قوری را از روی کتری یا سماور بردارید. این عمل از جوشیدن چای جلوگیری می کند

کلام آخر

چای یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی ها در دنیاست. چای ایرانی نیز با توجه به ویژگی های منحصر به فرد در رده بهترین انواع چای قرار می گیرد. با کمی صبر و تحمل و توجه به نکات ذکر شده در این مقاله لذت نوشیدن یک چای ایرانی را تجربه کنید.

ما در فروشگاه اینترنتی هتمت بهترین و باکیفیت ترین چای ایرانی را برای شما تهیه نموده ایم. جهت خرید و اطلاع از قیمت انواع چای به دسته بندی موادغذایی در فروشگاه اینترنت هتمت مراجعه فرمایید.

دسته بندی محصولات آموزش, آموزش چای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Refund Reason

به مشتاقان این محصول بپیوندید لطفا ادرس ایمیل خود را وارد کنید ما با شما ارتباط خواهیم گرفت.