پنیر
لبنیات به صورت ثابت در رژیم غذایی ما قرار دارد. در سراسر دنیا تعداد بسیار زیادی از انواع پنیر وجود دارد، که انواع پنیر لیقوان، پنیر موزارلا و پنیر فتا یا دانمارکی در ایران وجود دارند. پنیر شامل مواد مغذی فراوانی چون پروتئین، ویتامین، فسفر، مواد معدنی، فیبر و آهن است که این مواد مغذی در شیر نیز وجود دارند. امروز در این مقاله میخواهیم به چند روش طرز تهیه پنیر خانگی بپردازیم.
برای خرید پنیر پوستی محلی سیاهکل به بخش فروش پنیر فروشگاه اینترنتی هتمت مراجعه فرمایید.
ارزش غذایی 100 گرم پنیر معمولی
کالری | 265 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 4.09 گرم |
پروتئین | 14.21 گرم |
چربی | 21.28 گرم |
آب | 55.22 گرم |
فیبر | 0.00 گرم |
قند | 4.09 گرم |
کلسترول | 89.00 میلی گرم |
برای آگاهی از انواع پنیر به مقاله انواع پنیر – آشنایی با 8 نوع پنیر مراجعه فرمایید.
پنیر خانگی
دوست داران پنیر میتوانند به راحتی مطابق با سلیقه خود پنیر خانگی مناسب درست کنند. پنیرهای خانگی علاوه بر اسان بودن سالم تر هم هستند.
روش اول: تهیه پنیر خانگی با ماست
مواد لازم:
2 لیتر شیر پرچرب (شیر تازه یا نیمه پاستوریزه باشد)
240 گرم ماست
طرز تهیه:
ابتدا شیر را بر روی حرارت ملایم گرما دهید و بجوشانید. سپس ماست را به آن اضافه کنید و هم بزنید و بعد 10 دقیقه شیر گلوله گلوله میشود و سپس سفت میشود.
بلافاصله مخلوط را درون پارچهای توری (تنظیف) تمیز که روی صافی قرار دادهاید بریزید تا آب آن به طور کامل خالی شود. پارچه را محکم بپیچید تا آبی باقی نماند و روی آن ظرف سنگینی قرار دهید تا آب آن کشیده شود. بعد از یک ساعت پنیر آماده است. آب جوشیده خنک شده را با نمک ترکیب کنید و پنیر را در آب نمک قرار دهید.
روش دوم: طرز تهیه پنیر خانگی با سرکه سفید
مواد لازم:
2 کیلوگرم شیر
1 لیوان ماست
4/1 لیوان سرکه سفید
1 قاشق غذاخوری نمک
طرز تهیه:
ابتدا شیر را به مدت 20 دقیقه بجوشانید. ماست را در ظرف جدا هم بزنید و سپس به شیر در حال جوش اضافه کنید بعد سرکه و نمک را به ترکیب اضافه کنید.
هنگامی که سرکه را به شیر اضافه میکنید، شیر بریده میشود. پارچه توری (تنظیف) را روی سبدی پهن کنید. بعد از اینکه ترکیب مقداری جوشید آن را روی پارچه توری بریزید. پارچه را ببندید و بر روی آن قابلمه پر از آبی که سنگین شده باشد قرار دهید. بگذارید تا یک ساعت در این حالت بماند.
پس از یک ساعت پنیر آماده است و پنیر را در آب نمک قرار دهید. توجه داشته باشید که هرچه مقدار نمک بیشتر باشد پنیر شما شورتر میشود.
روش سوم: پنیر خانگی با قرص پنیر
مواد لازم:
1 گالن / 3.9 کیلوگرم شیر ( پاستوریزه نشده)
1.4 قرص، قرص پنیر
1 قاشق چای خوری نمک
4 قاشق غذا خوری آب
طرز تهیه:
شیر را روی حرارت کم قرار دهید تا گرم شود ولی نجوشد. آب، نمک و قرش را در یک ضرف جدا با هم ترکیب کنید تا قرص به خوبی در آب حل شود.
وقتی حرارت شیر به حدود 40 درجه سانتیگراد رسید (بهتر است با دماسنج اندازه گیری شود)، آن را هم بزنید تا دمای کل شیر یک دست شود و سپس گاز را خاموش کنید.
شیر و مخلوط آب نمک و قرص را در یک ظرف استیل با هم ترکیب کنید. در ظرف را گذاشته و روی آن را با یک پارچه مناسب بپوشاتید و در یک محل گرم قرار دهید. بعد از گذشت یک ساعت در طرف را باز کنید. باید در ظرف تکههای دلمهای از شیر به وجود آمده باشد. تکههای دلمهای را برش بزنید و دوباره ظرف را بپوشانید.
هنگامی که روی شیر آب زرد رنگ ایجاد شد، پارچه نازکی (مانند تنظیف) روی یک آبکش قرار دهید و تکههای دلمه مانند را روی آن قرار دهید. سپس پارچه را ببندید. جسم سنگینی (مانند قابلمه پر از آب) را به مدت 4 تا 5 ساعت بر روی پارچه قرار دهید تا آب پنیر به خوبی خارج شود.
پنیر شما آماده است. میتوانید تکه های پنیر را برش بزنید و در آب نمک قرار دهید.
روش چهارم: پنیر خانگی با دوغ محلی
مواد لازم:
10 لیتر شیر
1 لیتر دوغ محلی
طرز تهیه:
شیر را بجوشانید. هنگامی که شیر در حال جوشیدن است دوغ را به آن اضافه کنید و حرارت گاز را کم کنید. پس از اینکه مقداری زمان بگذرد شیر میبرد و تکههای دلمه مانند در آن تشکیل میشود.
رو آبکش تنظیفی قرار دهید و تکههای دلمه مانند را روی آن قرار دهید و پارچه را به خوبی ببندید. روی پارچه قابلمه پر از آبی قرار دهید تا سنگینی آن آب پنیر را خارج کند. آب خارج شده را میتوانید نگه دارید و با آب نمک مخلوط کنید.
بعد از 6 ساعت قبلمه را از روی پنیر برداری و پنیر آماده است. پنی را تکه تکه کنید و در آب نمک قرار دهید.
جمع بندی
پنیر، در دسته لبنیات است و استفاده آن در نقاط مختلف جهان به صورت قابل توجهای بالا است. روش های گوناگونی برای تهیه پنیر خانگی است که به شما پنیر خوشمزه تر و سالم تری میدهد. توجه داشته باشید که پنیر مناسب با سلیقه خود را پیدا کنید و طبق آن پنیر خانگی خود را درست کنید.
مقاله:
تهیه پنیر موزارلا