فهرست مطالب
چای سفید
چای سفید نوعی چای با طعمی لطیف است و به طور طبیعی کافئین کمی (6 تا 75 میلی گرم در یک لیوان چای) دارد. در ابتدای فصل بهار، جوانه ها و برگ های جدید برداشت میشود. نام این چای به علت کرکهای سفید روی برگ چای است که از برگ های جوان در مقابل حشرات محفاظت میکنند. از آنجایی که این چای طی مدت زمان کوتاهی، با دست برداشت میشود قیمت بالاتری نیز دارد.
برای خرید انواع چای می توانید به بخش فروش چای و دمنوش هتمت مراجعه فرمایید.
چای سفید چیست؟
چای سفید از برگ های جوان چای تشکیل شده است که به طور سنتی در استان فوجیان چین کشت می شود. برگ های این چای به دلیل حالت پژمرده، کوچک و کرک های سفیدی که دارند، معروف هستند. وقتی چای را دم میکنید، معمولاً رنگ طلایی روشن با رایحهای از گل خواهید داشت. بسته به نوع آن، طعم چای می تواند از شیرین تا گلی با رایحه های سبک و میوه ای متغیر باشد. هنگامی که این چای به درستی دم می شود، معمولا تلخی کمتر و مزه ملایم تری نسبت به چای سیاه دارد.
تقریباً تمام چای ها (سیاه، سبز، سفید و اولانگ) از یک گونه گیاهی با نام کاملیا سیننسیس یا گیاه چای تهیه میشوند. تنوع گسترده چای ها به دلیل مکان رشد، زمان برداشت چای و نحوه خشک کردن است و بر این اساس تقسیم بندی میشوند. برگ های چای سفید به طور سنتی در فوجیان در اواسط مارس تا اوایل آوریل (اوایل بهار) برداشت می شود.
بلافاصله پس از برداشت برگهای چای سفید، با استفاده از نور طبیعی خورشید، دریچههای حرارتی یا محفظههای خشککن، برگ ها را خشک می کنند. این به جلوگیری از اکسید شدن، دادن طعم و رنگ ملایم به چای و حفظ خواص ارزشمند چای، مانند خواص آنتی اکسیدانی کمک می کند. ویژگی ها و خواص چای، بسته به منطقه کشت آن می تواند متفاوت باشد.
روش استفاده
چای سفید را معمولاً به صورت تازه دم و داغ مصرف میکنند. به دلیل طعم لطیف آن، معمولا شیرین کننده ها یا شیر به آن اضافه نمی شود و اغلب به تنهایی یا با یک میان وعده سبک سرو می شود. نوشیدن آن هنگام استراحت صبح یا بعد از ظهر بهترین راه برای درک کامل طعم این چای لطیف است.
نحوه نوشیدن چای سفید
چای سفید باید در دمای نسبتا پایین دم بکشد تا ویژگی های تازه چای حفظ شود. از آب تمیزی استفاده کنید که هنوز به جوش نیامده است. (در حالت ایده آل 175 تا 190 فارنهایت) توجه داشته باشید که آب در دمای 212 درجه فارنهایت به جوش می آید، بنابراین آب داغ است اما به طور کامل نجوشیده. بیشتر چایهای سفید باید به مدت یک تا پنج دقیقه دم بکشند. برخی از گونه های چای سفید اگر برای مدت طولانی دم بکشند، یا با آب خیلی داغ دم شوند، پررنگ و تلخ میشوند.
مقدار چای مورد نیاز به برگ ها بستگی دارد – اگر مخلوط چای تا حد زیادی دارای جوانه های فشرده باشد، نزدیک به یک قاشق چای خوری از آن برای یک فنجان کافی است. اگر چای از برگ های باز و سبک تشکیل شده باشد، نزدیک به یک قاشق غذاخوری در هر فنجان از آن استفاده کنید. قبل از افزودن هر گونه شکر یا مواد دیگر، چای را بچشید زیرا به احتمال زیادی به آن نیازی نخواهد داشت.
کافئین در چای سفید
محتوای کافئین موجود در چای سفید بسته به منشا آن می تواند متفاوت باشد. اکثر چای های سنتی فوجیان کافئین کمی دارند. یک فنجان از چای که در دمای مناسب و به مدت کوتاه دم کشیده، می تواند حاوی شش میلی گرم کافئین باشد (در مقایسه با 80 تا 200 میلی گرم در یک فنجان قهوه). به دلیل عدم اکسیداسیون چای، زمان کوتاه دم کردن و کافئین کم، اسیدیته آن نیز در مقایسه با چای سیاه و قهوه کمتر است.
اکنون مقداری چای سفید در دارجلینگ هند و سایر مناطق کشت چای در سراسر جهان در حال پرورش این نوع چای هستند. این انواع چای با نوع اصلی و سنتی آن در چین بسیار متفاوت هستند که در نتیجه برخی از چای های سفید برداشت شده در خارج از چین دارای سطوح بالاتری کافئین هستند. این چای ها گاهی اوقات می توانند سطح کافئین مشابهی با چای سبز و حتی چای سیاه داشته باشند (تا ۷۵ میلی گرم در هر فنجان).
برای آشنایی با انواع چای به مقاله برای خرید چای آنلاین به چه نکاتی توجه کنیم؟ – بررسی و شناخت 8 نوع چای مراجعه فرمایید.
خرید و نگه داری
چای سفید را می توان به صورت برگ های چای کامل، چای کیسه ای و گاهی اوقات به عنوان آیس تی (ice tea) آماده به فروش رساند. همچنین به صورت تک منشا و ترکیبی در دسترس هستند. با کیفیت ترین چای معمولاً به شکل برگ کامل به فروش میشود. چای سفید را در ظرف دربسته در جای خشک و خنک و دور از نور نگهداری کنید.
برگ های چای بدون طعم باید برای یک یا دو سال با کیفیت بالا باقی بماند و در شرایط مناسب ذکر شده نگهداری شود. چای های طعم دار (چای سفید با مواد افزودنی مانند مرکبات یا وانیل) برای شش ماه تا یک سال ماندگاری دارند. چای بعد از این بازه زمانی بد نمی شود، اما مقداری از طعم و مزه خود را از دست می دهد.
انواع چای سفید
چند نوع عمده چای سفید برای خرید در مغازه ها و بازارهای آنلاین موجود است. سوزن نقره ای با ارزش ترین چای سفید به دلیل طعم خالص، عطر گل و رنگ طلایی آن است. گل صد تومانی سفید (white peony) یکی دیگر از چای های ممتاز است که طعمی آجیلی و شیرین دارد و اغلب به صورت تک منشا فروخته و به صورت ترکیبی استفاده می شود. رنگ این نوع چای سفید، پس از خیس شدن، کمی عمیق تر از سوزن نقره ای است. Monkey-picked ظاهرا زمانی توسط میمون ها چیده می شد، اما اکنون این نام به سادگی به معنای چای جوان با کیفیت بالا است که در اوج خود و به صورت کاملا رسیده چیده میشود.
گاهی اوقات می توان انواع دیگری را یافت، مانند چای سفید دارجلینگ (که در هند رشد می کند، با ویژگی های بسیار متفاوت) و چای سفید “ابرو(eyebrow)” که دیرتر برداشت می شوند و بنابراین کیفیت کمی پایین تری دارند.
جمع بندی
چای سفید مانند انواع دیگر چای بسته به نوع کاشت و زمان کاشت انواع گوناگونی دارد و بسته به نوع آن دارای خواص گوناگونی نیز است. چای سفید اکثر مواقع ساده و به تنهایی سرو میشود و شیرین کننده ای به آن افزوده نمیشود. در این روزهای سرد زمستان از نوشیدن این چای به همراه یک میان وعده ساده لذت ببرید.
منابع:
چای سفید چیست؟