فهرست مطالب
پسته، از آجیل های خاص
پسته از خشکبار های بسیار مقوی و لذیذ و خوشمزه است. بر مصرف روزانه خشکبار برای تامین سلامتی بدن انسان تاکید شده و به همین دلیل اکثر مردم در تمام دنیا به مصرف روزانه آجیل و خشکبار اهمیت ویژه ای می دهند. در ادامه این مقاله به نکاتی که هنگام خرید پسته باید به آنها توجه داشته باشید، می پردازیم.
انواع پسته ایرانی
هنگام خرید پسته باید با انواع موجود آن در بازار اشنا باشید تا بتوانید پسته مطابق با سلیقه خودتان را بیابید. انواع پسته ایرانی شامل:

۱. پسته خام
پسته خام پسته ای است که بعد از فرآوری، آماده مصرف و قابل عرضه می باشد. این نوع پسته از انواع فرآوری شده آن سالم تر و مفید تر است که مصرف روزانه آن به مقدار یک مشت بسیار توصیه میشود.
برای آگاهی از فواید پسته برای لاغری میتوانید به مقاله نقش پسته در لاغری – آیا پسته چاق کننده است؟ مراجعه فرمایید.
رایج ترین ارقام پسته خام:
- پسته احمد آقایی
- پسته اکبری
- پسته کله قوچی
- پسته فندقی
هر یک از این ارقام دارای ظاهر و اندازه متفاوتی هستند. پسته خام برای مصرف روزانه به صورت چند دانه، تهیه پودر پسته و قاووت یا قووتو پسته که یک شیرینی بسیار مقوی و خوشمزه می باشد، استفاده میشود.
۲. مغز پسته
انواع مغز پسته:
- مغز پسته کامل
- خلال پسته
- مغز کالک پسته بدون پوست
- مغز کالک پسته با پوست
عمل مغز کردن پسته به وسیله دستگاه های صنعتی صورت میگیرد. خلال پسته از انواع محصولات مغز پسته است. مغز و خلال پسته ار مواد خوراکی های بسیار کاربردی در آشپزخانه میباشد.
۳. پسته های فرآوری شده
- پسته برشته ساده
- پسته برشته نمکی
- پسته چاشنی زده (نمک، جوهرلیمو، زعفران (سنگ زعفران)، سرکه، آبلیمو، گلپر و حتی آویشن برخی از این چاشنیها هستند.)
پسته شور شده با طعم های مختلف، به صورت کاملا بهداشتی توسط دستگاه های مخصوص تهیه می شود. پسته های فراوردی شده بیشتر در آجیل های مهمانی ها و مناسبت های خاص مصرف میشوند.
نکات مهم در هنگام خرید پسته فلهای
پسته به دو صورت فلهای و بستهبندی خریداری میشود. درهرصورت بسیار مهم است که از آجیلفروشیها و مراکز عرضه خشکبار معتبر خرید کنید. معمولا در فروشگاهها مشتریان حق دارند پیش از خرید طعم پسته را امتحان کنند. بنابراین عجولانه پسته نخرید و حتما یکدوتا از آنها را امتحان کنید. آنها را بررسی کنید:

- رنگ پوست پسته مرغوب، تمیز و بدون لکه است.
- مغز پسته نباید کپکزده باشد.
- مغز پسته نباید بیشازحد خشک و چروکیده باشد.
- مغز پسته باید خوشطعم باشد و مزه تلخ یا ناخوشایندی نداشته باشد.
- پستهها باید از نظر اندازه و ظاهر یکدست باشند.
- پسته مرغوب یا کاملا خندان است یا یک طرف آن شکافی کاملا باز دارد. پستههایی را که در بدنه آنها ترک وجود دارد نخرید.
- اگر تعداد پستههای بسته در یک مشت پسته زیاد است، آن را نخرید. بستهبودن پسته نشانه نارسبودن آن است. اگر پسته رسیده باشد، حداقل یک طرف آن شکاف برمیدارد. علاوهبراین، شکستن پستههای بسته هم مشکل است.
- آن بخش از مغز پسته که قابلرؤیت است، بستهبه نوع آن باید قرمز ارغوانی، قرمز متمایل به خاکستری و یا بنفش و قهوهای باشد. رنگ مغز پسته از زرد تا سبز روشن و تیره متفاوت است. هرچه رنگ مغز پسته سبزتر باشد، طعم بهتری دارد.
- اگر مغز پسته نرم باشد، نشاندهنده آن است که در جایی نمناک نگهداری شده است. این پستهها را نخرید.
- ازخرید پستههای رنگشده اجتناب کنید. معمولا برای محوکردن لکههای روی پوست پسته، آنها را رنگ میکنند. اگر دقت کنید کاملا مشخص میشود که رنگ پسته طبیعی نیست.
پسته های تقلبی
اگر پسته رسیده باشد، خندان میشود. بااینحال گاهی پستههای نامرغوب را به روشی اصطلاحا آبخندان میکنند. یعنی ابتدا پستهها را در آبیخ و سپس در گرمای کوره قرار میدهند تا خندان شوند. ازآنجاکه این پستهها را نمکزده و برشته میکنند، عطر و طعم خوبی به آنها میدهند و بهقیمت پسته مرغوب به فروش میرسند. تشخیص این نوع پسته کمی دشوار است.

یکی از روشهای معمول آن است که مقداری پسته را در مشت بسته خود بگیرید و تکان دهید. اگر مغز پستهها با برخورد به پوسته خود سر و صدای زیادی ایجاد کردند، یعنی آبخندان شدهاند.
البته این روش درصورتی جواب میدهد که در مرحله برشتهکردن پستهها، به محلول آبنمک نشاسته اضافه نکرده باشند! نشاسته باعث میشود مغز پستهها به پوسته بچسبند و صدا تولید نکنند. این هم ترفند برخی تولیدکنندگان برای فروختن پستههای آبخندان شده بهقیمت پسته اعلا است.
ترفند دیگر فروشندگان برای نگهداری طولانی پستهها، استفاده از نوعی قرص در گونی پسته است که تا چندماه آنها را سالم نگه میدارد. سپس برای آنکه بوی نامطبوع قرص از بین برود، پستهها را برشته میکنند یا چاشنی میزنند. تشخیص این پستهها حتی برای فروشندگان آجیل و خشکبار هم مشکل است. اینجاست که اهمیت خریدکردن از فروشگاههای معتبر مشخص میشود.
جمع بندی
بهتر است پسته را از مراکز قابل اعتماد و به صورت فله ای خریداری فرمایید. اگر پسته بستهبندی میخرید، فقط باید به اطلاعات روی بسته و اعتبار برند بسنده کنید. و مشکل این است که از روی ظاهر پسته بوداده نمیتوان به فاسدبودن آن پی برد. تنها تغییر در طعم و بوی آن است که ثابت میکند پسته کهنه شده است. پس حتما هنگام خرید پسته به موارد ذکر شده توجه کامل بفرمایید.